Гранични полицаи са задържали при специализирана операция чужд гражданин с присъда за тероризъм в ЕС, съобщават от пресцентъра на МВР.

Арестът е осъществен към 23 ч. на 10 ноември 2021 г. при опит на мъжа да влезе незаконно от Турция в  България. В него е била открита белгийска лична карта, която при извършена експертна справка е установено, че е фалшива.

Впоследствие е установено, че задържаният е издирван във връзка с наложена му от съдебен орган в държава от ЕС 20-годишна присъда „лишаване от свобода“ за тероризъм.

Мъжът е задържан със заповед за полицейско задържане в помещение за настаняване на задържани лица на „Гранична полиция“.

Според източници на bTV арестуваният е Ясин Лачири. Той е осъден задочно на двадесет години затвор за тероризъм на 29 юли 2015 г. от Наказателния съд в Брюксел, като част от процеса, съсредоточен върху джихадистка мрежа. Той е осъден за радикализиране и вербуване на най-малко 59 младежи, предимно от брюкселската община Моленбек, между 2012 и 2013 г. Преди радикализацията си, Лачири вече е бил осъден за непредумишлено убийство, свързано с наркотици.

Ясин Лачири, за който се смята, че е близък до лицето, което координира атаките в Париж на 13 ноември 2015 г.- Абделхамид Абауд, е арестуван в Мерсин (Турция) през 2016 г.

Терористът, който е работил като експерт по обезвреждане на бомби в рамките на ИД, вероятно е бил разменен от Турция и Ислямска държава за няколко заложници.

Осем привърженици на "Ислямска държава" от Брюксел бяха лишени от белгийското си гражданство в последния ход на белгийския съд, за да попречи на чуждестранни терористични бойци да се завърнат в страната. Според белгийското законодателство всеки двоен гражданин (в случая белгийско-мароканско), който е осъден за терористични престъпления и осъден на най-малко пет години лишаване от свобода, губи белгийския си паспорт.

Образувано е бързо производство за незаконно преминаване на държавната граница. Материалите по случая ще бъдат предадени на прокуратурата.