Шофьори, които са предизвикали катастрофи под влиянието на алкохол и наркотици – да плащат за лечението на ранените при инцидентите.

Здравното министерство предлага допълнителни промени в закона, които ще върнат в бюджета на здравната каса изразходваните за лечението на пострадалите средства.

Около 1% от катастрофите годишно са причинени от шофьори, управляващи коли под въздействието на упойващи вещества. Преди 4 години Милен Метев е блъснат от кола, докато се прибира от работа.

„Той е бил с три промила алкохол и със следи от кокаин.Изключително неадекватен. Движил с е с 200 км, а аз – с 50. Аз бях няколко месеца обездвижен. Не можех да ставам от леглото. Ходих след това с патерици”, спомня си пострадалият.

Години по-късно  Милен все още лекува травмите си. В случаи като този, лечението би трябвало да се поеме от причинителя на катастрофата, казва законът. Но реално това не се случва.

Затова здравното министерство предлага промяна – създаване на механизми, чрез които касата да получава информация за пострадалите и за причинилите произшествието. 

Лекарите подкрепят идеята, защото парите за лечението на пострадалите не стигат и сега.

От началото на годината катастрофите след употреба на алкохол са 28. Загиналите в тях – трима, а пострадалите – 42.