Близо 50 хиляди зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература утре. При какви мерки ще се проведе изпитът? В столичното 144-то средно училище "Народни будители" на матурата по български език и литература ще се явят 94-ма зрелостници.

Според изискванията на Министерството на образованието по време на изпита в залите трябва да има видеонаблюдение, да се пише с черен химикал, зрелостниците да имат лична карта и служебна бележка за допускане на изпит, както и присъствие на двама квестори в стаята.

Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си до 8 ч.

През последните пет години Мартин Славоев е на индивидуална форма на обучение - освен на уроците залага и на спортните танци. 

„Не съм имал времето да ходя на частни уроци поради тренировки и работи, и съм учил сам вкъщи и мисля, че съм добре подготвен. Много харесвам всичко на Христо Ботев, надявам се нещо да ми се падне от него“, сподели Мартин Славоев, ученик в 144 СУ "Народни будители".

Учители очакват онлайн обучението да се отрази на резултати на изпита.

„В рамките на три часа морето от български език и литература много трудно се обхваща. Единствено им пожелавам успех и да са спокойни“, заяви Татяна Караиванова, учител по български език и литература в 144 СУ "Народни будители".

Маските утре няма да са задължителни, но ще се спазва дистанция.

„Квесторите в залата не трябва да седят един до друг. Единият квестор е в предната част на стаята при бялата дъска, другият е отзад. Няма как да се преписва“, категорична е Камелия Дилова, директор на 144 СУ "Народни будители".

Ако все пак това се случи, работата на зрелостника се анулира и той трябва да се яви на изпит през септември.