Над кои точно активи на Русия държавата трябва да поеме контрол? От bTV потърсихме „Демократична България“ за повече подробности.

На този етап от политическата формация се въздържат от коментар, но bTV научи неофициално от свои източници в коалицията, че става въпрос за пристанищния терминал на „Лукойл” в Росенец, за рафинерията за преработване на нефт край Бургас и за Санитарно-оздравителния комплекс „Камчия” на 25 километра от Варна, който е собственост на Правителството на град Москва.

Иначе у нас, руски граждани притежават над 500 хиляди имота в източната част на България, показва проверка на bTV.

Концентрацията на временно или постоянно пребиваващи руснаци с недвижими активи у нас е в областите Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

Попитахме адвокати по международно право и бивши дипломати, дали тези мерки могат да бъдат приложени на практика и кога.

Експертите са категорични - ако се създава специално законодателство за поемане на контрол на чужди активи, това трябва да се направи внимателно. „Няма проблем да се смени представителя на държавата в търговското предприятие „Лукойл“, за други дейности трябва законодателни промени. Ако се стигне до там държавата да поеме контрол върху активи може да нарушим международни правила и ни очакват съдебни спорове”, обяснява доц. д-р Наталия Киселова, която е преподавател по конституционно право.

„Не може да говорим за държавна собственост на руската държава, защото в този смисъл е публична и сме ограничени с държавния суверинитет, и е защитена по Виенска конвенция, ако се говори за активи на частни компании връзките между санкционираните лица и съответната компания”, коментира д-р Ивайло Дерменджиев.

Може да очакваме и ответна реакция от Русия. Според Конституцията ни частната собственост е неприкосновена. Допустимо е отчуждаване, но при три условия – със закон, ако нуждите на държавата не могат да бъдат задоволени по друг начин и при  равностойно обeзщетение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!