Специализираната акция на полицията, която блокира Централна гара в столицата снощи, е била за задържане на нелегални бежанци. Арестувани са 29 мигранти, качили в международен товарен влак, отпътуващ от гарата.

Акцията е след сигнал до спешния телефон 112 за подозрителни лица, забелязани върху тавана на вагон.

Сред задържаните има шест деца, останалите са 14 жени и деветима мъже.

Снимка: bTV

„По първоначални данни лицата са без документи за самоличност, от сирийски произход. Открити са в товарен вагон, който е запечатан, но отгоре брезентът е срязан“, разказа на брифинг директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов. Затова от полицията смятат, че мигрантите са влезли във влака през тавана.

Снимка: bTV

Сигналът за съмнителните лица е подаден към 20 ч. Впоследствие обаче полицията повече не е успяла да се свърже с лицето, което се е обадило.

За да бъдат свалени мигрантите безопасно и за да не се образува волтова дъга, за известно време беше спряно електричеството по контактната мрежа, което предизвика закъснение на влаковете от близо два часа.

Снимка: bTV

Бежанците не са оказали никаква съпротива по време на ареста и в момента се намират в столичните I и II РУ за разпит. Тепърва ще се установява и дали са преминали нелегално границата, или имат статут у нас, но са искали да напуснат страната.  

Статистиката сочи, че за последната година значително са намалели случаите на хванати бежанци във влаковете, като през 2017 г. те са само три.

Вижте повече във видеото: