ЦИК продължава трескавата обработка на протоколите в страната от изборите за 45-о Народно събрание. При 99% обработени протоколи няма разместване в подредбата на шестте партии.

ГЕРБ е с най-висок резултат, но той е недостатъчен, за да управляват сами. „Има такъв народ“ са втори, като изместиха на трето място резултата на БСП.

ДПС с малко под процент води пред „Демократична България“.

„Изправи се! Мутри вън!“ прескачат 4-процентната бариера и ще имат депутати в новия парламент. 

Без представителство в Народното събрание ще е ВМРО. Не достигат около 0,35 стотни от процента, за да прескочи бариерата.

Следващата извънпарламентарна сила е БНО, зад която стои и партията на Васил Божков „Българско лято“. „Възраждане“ получи повече гласове от коалицията „Воля“-НФСБ.

Партията на Цветан Цветанов има малко над процент, а Движението на непартийните кандидати е 12-а с около половин процент.

Каква е ситуацията по области в страната?

Най-много области в парламентарните избори печели коалицията ГЕРБ-СДС. В София за 23-ти и 24-ти МИР най-много гласове има за „Демократична България“. В 25-и МИР битката на лидерите печели ГЕРБ.

Във Велико Търново първите три са с много близки резултати.

Оспорвано е и в Плевен, където с няколко стотин гласа ГЕРБ успя да спечели пред партията на Слави Трифонов.

БСП спечели в Ямбол, а в Русе най-голяма подкрепа е мобилизирала партията на Слави Трифонов. В Кърджали, Търговище и Разград печели ДПС.

Междувременно в ЦИК е депозирана молба от кмета на Кърджали Хасан Азис, че се отказва да бъде народен представител и остава кмет на общината.

В същото време в ЦИК са обработени протоколите от 17 районни избирателни комисии, сред които Варна и трите големи многомандатни избирателни района в София.

23-ти МИР е най-големият в столицата с 654 секции. От тях 33 са били подвижни и 34 - в болници.

След 50 часа без сън в зала „Арена Армеец“ комисията предаде изборните книжа в ЦИК. Протоколите от секциите се сканират веднага след приемането и всеки може да провери резултата от гласуването и неговото отчитане на сайта на комисията. На такъв вид избори това е най-дългото приемане на протоколи, разказват от изборната администрация.

От ЦИК прогнозираха, че до края на тази вечер ще бъдат приети всички изборни материали на районните комисии.