“Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция”, съобщават в позиция от президентството. 

Тя идва по повод това, че миналия петък премиерът Николай Денков поиска Петър Тодоров да бъде отстранен от поста главен секретар на МВР. Вчера пък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов внесе предложение до президента за издаването на указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР. Според него липса на организация и контрол и бездействие са довели до смъртта на полицаи и завишаване на убийствата.

Самият Тодоров заяви за bTV, че ще продължава да изпълнява задачите си в министерството.

Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления, уточняват от “Дондуков” 2.

"Искането за отстраняване на главния секретар на МВР напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от май 2023 г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР", подчертават от президентската институция.

“Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР”, добавят от президентството.

Държавният глава Румен Радев счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено на интереси, различни от обществените.