Институциите в Република Северна Македония (РСМ) трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство. Това се посочва в позиция на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония, посочва президентът. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история.

Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места, тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни“, отбелязва Радев.

„Неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата, посочва президентът Радев. Той изразява съжаление, че и до днес управляващи и опозиция в РСМ не могат да постигнат парламентарно мнозинство за изпълнението на тези основополагащи критерии на демокрацията. Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ, решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика. Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ“, пише още в позицията на президента.