Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това е последният шанс за сформиране на редовен кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание.

До връчването на третия мандат се стигна след провала на първите два, които президентът беше длъжен да даде на първите две политически сили в парламента – ГЕРБ и „Продължаваме промяната”. Третата формация е по избор на държавния глава.

Първите два мандата се връчват на кандидат за премиер и имат срок от седмица за връщане на папката.

Третият се връчва на парламентарна група, която има време, за да предложи кандидат за министър-председател. В Конституцията не е записан срок, в който това трябва да се случи. В тълкувателно решение на Конституционния съд обаче е записано, че решението не може да се бави прекалено дълго. Според конституционалисти разумният срок е около 7 дни. Според същото тълкувателно решение партията има и още една седмица, за да предложи структура и състав на Министерския съвет.

БСП ще решава тепърва как ще действа на Национален съвет, обяви в предаването „120 минути“ зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин.