Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

От партията на Бойко Борисов върнаха папката веднага, както бяха обещали.

"ПГ на ГЕРБ-СДС няма да упражни правото си да получи мандат, няма да посочва кандидат за премиер", заяви председателят на групата Десислава Атанасова.

„Вие неведнъж декларирахте това ваше решение, но пък в парламентарната република именно парламентарно представените партии носят отговорност за излъчване на управленско мнозинство“, обърна се Радев към представителите на ГЕРБ.

Той посочи, че независимо дали са в управлението, или в опозиция всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи – инфлация, здравна, социална криза. 

Президентът заяви, че от петък свиква консултации с парламентарно представените партии. 

„За да чуем как виждат изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча мандат“, каза той.

Румен Радев добави, че въпросът за властта не отменя отговорността пред гражданите. 

Така се стига до третия мандат, който е последен шанс за реализиране на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Дотук се стигне след неуспеха на „Продължаваме промяната“ да осигури мнозинство за кабинет.