Рулетката с мандатите се завъртя. Най-голямата политическа сила в парламента - "Продължаваме промяната", получи мандат за съставяне на нов кабинет. Номинираният за премиер Асен Василев има срок от 7 дни, за да представи състав на проектокабинет.

Неяснотите около осигуряването на мнозинство остават, но БСП обявиха, че се връщат на масата на преговорите, а „Демократична България“ също заявява готовност за преговори за правителство.

Подреждането на политическия пъзел допълнително се усложнява от напрежението около експулсирането на руските дипломати от страната ни и дълбокият разлом между политическите сили по този въпрос.

Точно в 17 ч. мандатът беше връчен. Президентът напомни:

„При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш“.

Снимка: Ладислав Цветков

Държавният глава подчерта: България е в политическа, икономическа и социална криза.

"Реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външно-политическа криза. Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилие за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България“, добави президентът.

Сега „Продължаваме промяната“ имат точно седмица, за да намерят подкрепа за нов кабинет.

Снимка: Ладислав Цветков

За мен това е огромна отговорност, каза номинираният за премиер Асен Василев.

„Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне и е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава, така както и първият кабинет на „Продължаваме промяната“ го направи“, отбеляза Василев.

Снимка: Ладислав Цветков

След разговорите с президента Асен Василев обясни, че държи на подкрепа от 121 народни представители за правителството му. 

В началото на седмицата „Продължаваме промяната“ отклони поканата на президента за консултации преди връчването на мандата, но днес двете страни прекараха повече от час в разговори.

Протест пред президентството посрещна и изпрати представителите на „Продължаваме промяната“.

По-вероятно ли е формирането на ново мнозинство с кандидат-премиер Асен Василев вместо Кирил Петков?

БСП се връща на масата на преговорите след като Кирил Петков няма да е номиниран за премиер. Разривът дойде след изгонването на руски дипломати.

„Нашето условие е изпълнено, ще разговаряме с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство. Част от приоритетите са и наши, но ще добавим и свои: социална политика, здравеопазване“, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП.

„Демократична България“ са готови на разговори за правителство, но не всяка цена.

„Важни са тези коалиционни отношения как ще бъдат структурирани и как ще се взимат решенията, защото сега имаше сериозен проблем в комуникацията и взимането на решения, който премина през къси съединения и беше основна причина за разпадането на коалицията“, коментира Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

Бившите партньори в коалицията от „Има такъв народ“ ще отидат на преговори, ако бъдат поканени, но за тях и Асен Василев не е добър вариант.

„Излязохме от тази коалиция заради Кирил Петков и Асен Василев, те предлагат Асен Василев, това не е приятелска ръка, това е някаква рокада, имитация на дейност“, отбеляза Тошко Йорданова, зам.-председател на ИТН.

Според ГЕРБ дори този нов опит за правителство да събере подкрепа, следващ вот на недоверие ще е фатален.

„С този режим на ротация, до края на мандата ние може да имаме осем различни премиери. И ако някой има подобни амбиции да започне да прави списъци по шест месеца всеки“, каза Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ –СДС.

И Петков, и Василев нарушават законовите правила, включително и при изгонването на руските дипломати е мнението на ДПС.

„Откакто Кирил Петков и Асен Василев влязоха на терена на българската политика, от миналата година май месец, се случи нещо, което не е нормално. не е нормално лъжата да е норма, клетвопрестъпничеството да се обявява за нормално“, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

„Възраждане“ виждат смисъл от избори.

„Смятате ли, че има разлика между Асен Василев и Кирил Пеков, всички знаем, че Асен Василев е министър-председател в сянка“, коментира Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“.

От „Продължаваме промяната“ ще търсят подкрепа и от независимите депутати. 

Сега следват 7 дни на преговори в търсене на подкрепа, като е възможно разговорите да започнат още този уикенд.