Президентът Росен Плевнелиев ще участва днес и утре в 51-вата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщиха от прессекретариата му.

На форума на високо равнище в баварската столица ще бъдат обсъдени актуалните предизвикателства пред европейската сигурност след терористичните нападения във Франция и рисковете за международната сигурност и стабилност, произтичащи от дейността на терористичната организация „Ислямска държава“ в Близкия Изток.

Участниците в конференцията ще дискутират също така кризата в Украйна, въпроси на енергийната сигурност, миграцията и други.

В петък, 6 февруари, президентът Росен Плевнелиев ще участва в откриването на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Начало на форума ще дадат председателят на форума Волфганг Ишингер, федералният министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На 7 февруари, събота, президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в президентския дебат на Конференцията на тема „Конфликтът в Украйна и европейската сигурност“. За първи път български държавен глава ще участва в конференцията като основен говорител. В дискусията ще се включат президентите на Финландия и на Литва Саули Нийнистьо и Далия Грибаускайте и президентът на Украйна Петро Порошенко.

В Мюнхен са предвидени разговори на държавния глава с членове на правителството и с ръководители на Ландтага на Свободната държава Бавария.