Президентът разкритикува правителството в сферата на енергетиката, околната среда и образованието на среща със студенти в Лесотехническия университет.

Той попита дали премиерът, на чието подчинение е ДАНС, е знаел, че службата подслушва държавния глава.

Според Румен Радев проблемът не е в "бруталната" атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата и използването на службите.


В неделя главния прокурор обяви, че записът, в който освен командира на Военновъздушните сили се чува и гласът на президента е направен от ДАНС без разрешение на съдия или прокурор.

Снимка: Ладислав Цветков

„Всяка една индустрия трябва да не вреди на здравето на хората. Очевидно това което става в Бобов дол вреди. Не говоря като експерт. Трябва да има контрол върху боклуците. Горят се вредни отпадъци. Кой е отговорен за това защо са го проспали това нещо служби институции и кой е имал интерес. Заради една шепа бизнесмени страдат всички българи - това е пробив в управлението на държавата“, каза Румен Радев, президент.

Румен Радев коментира записите на ДАНС, за които се твърди от прокуратурата, че са с вероятното участие на държавния глава.

Снимка: Ладислав Цветков

"Проблемът не е в бруталната атака към държавния глава, проблемът е в ръководството - контрата е използването на службите и спазването на закона от тяхна страна, защото това рефлектира върху обикновения гражданин и тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първо връзката премиер - главен прокурор. Знаете кой подслушва и реализира СРС - това е ДАНС . На кого е подчинена ДАНС - пряко на МС по закон и функционално директно на министър-председател. Знаел ли и премиерът, че неговите подчинени подслушват президента в грубо нарушение на закона. И ако го е знаел защо е допуснал закононарушението. Ако не го е знаел, значи премиерът е човек неспособен да управлява тези служби. Прокуратурата бърза да развее СРС в нарушение на закона в публичното пространство. Явно в нечий интерес“, заяви държавният глава.

По думите на президента държавното обвинение и правителството имат много пропуски: 

„Как тези бдителни органи проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП и хазарта и че плащаме самолети 4 поколения по-скъпи от 5 поколения и остава и друг въпрос: Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде освен в МС, където се харчи от първо лице. Във всяка една държава хранителната среда за корупцията е там, където се усвоява бюджетът. Раздават обществените поръчки напоследък и без обществени поръчки. Очаквам от главния прокурор да обърне внимание на сигналите в прокуратурата и разследващата журналистика, като започнем със санирането, оградите по границата, „Апартаментгейт“, мобилни инсенератори, където има изтичане на милиони", заяви още Румен Радев.