Сайтът на президентството публикува втората стенограма от срещите през лятото на 2014 г. на политическите лидери, ръководството на БНБ и президента Росен Плевнелиев по въпроса със случващото се в този момента в Корпоративна търговска банка и въобще в банковия сектор.

Първата среща е проведена на 29 юни, а втората – стенограмата, от която се публикува сега, е проведена на 14 юли.

За разлика от първата среща, на втората прави впечатление присъствието на главният прокурор Сотир Цацаров.

Документът започва с доклад на управителят на БНБ Иван Искров, от който става ясно, че в КТБ има кредити за 3,5 млрд. лв., по които има липсващи документи. Тогава президентът Росен Плевнелиев пита как три месеца преди затварянето на банката, тя е оценена като перфектна.

„Този доклад показва КТБ като най-перфектната банка на планетата. Тя е пет пъти по-добра от много други банки, три пъти по-добра от средноевропейското. Два дни по-късно се случи случката. Кой носи отговорността?”, пита Плевнелиев.

По думите на Искров БНБ няма механизъм за същински контрол и вината е на ръководството на КТБ.

„Ако някоя банка, в случая КТБ, е проявила такъв подход и е докладвала лъжливи и нагласени данни, това няма как да се види от „Банков надзор” на 3-месечна база”, обяснява управителят на БНБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определя това като „ужас”.

„Аз предлагам, и е почтено, г-н Искров, подайте си оставка днес, заедно с Гунев, и още утре да се свика парламентът”, предлага Борисов.

Главният прокурор докладва, че има липса от касата на банката в размер на 205 млн. лв.

По-късно в стенограмата Искров предполага, че част от парите са отишли за политическия проект на Николай Бареков – „България без цензура”. Цацаров дава примери за раздаване на кредити за милиони на охранители, секретари и архивисти в КТБ.

Обсъждат се два вариант за бъдещето на КТБ – ликвидация или специален закон.

Окончателно решение няма.

Вижте текста на стенограмата тук:

Вижте още за първата стенограма:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!