Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България, съобщиха от "Дондуков" 2.

ВСС гласува предсрочното освобождаване на Гешев от позицията главен прокурор. Това стана с 16 гласа "за" и 4 гласа "против". Подобна процедура се случи за първи път у нас.

bTV се свърза с Иван Гешев след подписването на указа на държавния глава, но той отказа коментар.

ВСС трябва да избере временно изпълняваш длъжността. Това може да е някой от зам.-главните прокурори или друг магистрат. Това трябва да се случи след гласуване във Висшия съдебен съвет. След това трябва да стартира процедура за наследник на Иван Гешев.

В Народното събрание вече се появиха коментари, че е добре първо да се избере нов ВСС, а и колко от правомощията на обвинител номер едно  трябва да бъдат орязани.

На два пъти Гешев отложи свое обръщение към нацията.

"Ще изчакам решението на президента Румен Радев за указа за отстраняване. Ще изчакам решението на Конституционния съд. Каквото имам да казвам, ще го кажа в България", каза главният прокурор след въпрос на bTV при последната си публична изява на 13 юни.

В Страсбург той бе изслушван в мониторинговата група към комисията ЛИБЕ.