Консултациите с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство ще са днес и във вторник. Това обявиха от пресцентъра на Президентството. 

До това се стигна, след като кабинетът "Петков" подаде оставка след успешен вот на недоверие, гласуван миналата седмица. 

На 27 юни държавният глава Румен Радев ще започне консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Предвидените в чл. 99, ал. 1 от Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 27 и 28 юни.

В понеделник, държавният глава ще приеме:

От 13:00 часа – представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната";

От 14:15  часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 15:30 часа – представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“;

От 16:45 часа – представители на парламентарната група "БСП за България".

На 28 юни, вторник, ще се проведат консултации:

От 9:00  часа – с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";

От 10:15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“;

От 11:30 часа  – с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".

Какво следва?

Първия проучвателен мандат за съставяне на правителство се връчва на най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". Те имат 7 дни, за да предложат кабинет, според заявките им до момента отново начело с Кирил Петков.

Ако не успеят да реализират мандата, президентът връчва папката на втората по численост парламентарна група - в случая ГЕРБ. Те също имат 7 дни, но вече обявиха, че ще върнат мандата и няма да правят правителство.

Така се стига до третия проучвателен мандат, който президентът връчва на избрана от него парламентарна група.

Ако и при третия опит не се състави правителство, държавният глава разпуска Народното събрание, назначава служебен кабинет и насрочва дата за нови избори.