Само десет дни след като встъпи в длъжност президентът Румен Радев наложи и първото си вето – върху Закона за концесиите.

Заради този закон природозащитници излязоха на протест в началото на седмицата. Според тях той защитава само бизнес интереси.

Законът премахваше ограничението 35 години да са максималният срок за отдаване на концесия. Разрешаваше концесии за ползване и на държавна, и на общинска собственост, а освен това променяше и лицата, които могат да откриват процедури по отдаване – това трябваше да са министрите и кметовете, а не Министерският съвет и Общинските съвети.

„Този закон беше приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство. Той поставя под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики”, заяви сега държавният глава.

Този закон предвижда промени в други 29, а подобни промени трябва да се правят след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност, посочи още той.

„Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения при спазване на европейското законодателство”, каза още Радев.

Вижте още във видеото: