Решението на президента на Еквадор Ленин Морено да анулира правото на убежище, предоставено на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон, и предаването му на британските власти остават основна тема в световните медии.

За Асандж Морено посочва, че той редовно нарушавал условията за предоставеното му убежище и се е опитвал да използва еквадорското посолство в Лондон като "шпионски център".

"Той беше гост, на когото бе предложено достойно отношение, но той не спазваше основния принцип на реципрочност към страната, която радушно го прие", посочва Морено.

Той осъди начина, по който Асандж се е държал с дипломатическия персонал в Лондон и каза, че гостът е злоупотребил с търпението на еквадорците, че е подел агресивна кампания срещу Еквадор и дори е отправял юридически заплахи срещу тези, които са му помагали.

"Всяка форма на съвместно съществуване с Асандж в посолството се превърна в главоболие - отбелязва президентът. - Той не спазваше лична хигиена по време на целия си престой, което се отразяваше на здравето му и на атмосферата в дипломатическата мисия. Освен това Асандж имаше здравни проблеми, които трябва да бъдат решени."

Испанският всекидневник "Ел Паис" публикува любопитни факти за поведението на Асандж в посолството на Еквадор в Лондон, като се позовава на разкази на испанци – бивши членове на неговия екип за сигурност. Една от снимките показва как Асандж се опитва да поддържа форма, карайки скейтборд в малък апартамент в посолството.

На други снимки, които не са датирани, се вижда как той приема посетители и изглежда, че спори с хора от персонала на посолството. Неговите испански бодигардове твърдят пред вестника, че през 2016 г. се наложило те да докарат водопроводчик от Испания, за да поправи тоалетната на Асандж. Това струвало 4500 долара. Местен британски водопроводчик не бил повикан заради опасения, че може да постави подслушващо устройство.

Бодигардовете казват също, че "гостът" (както наричали Асандж в посолството), обичал да се излежава сутрин и макар че нямал право да напуска посолството, приемал там много знаменити посетители, сред които Лейди Гага, Йоко Оно и нейния син Шон Ленън, модната дизайнерка Вивиан Уестуд.

Той давал телевизионни интервюта по долни гащи, облечен само от кръста нагоре – частта от тялото му, която се виждала на екрана. Според разказите на дузината испански бодигардове, той съвсем се бил разпуснал и дори не пускал водата в тоалетната.

На испанската охранителна компания от град Кадис, която се грижела за сигурността на Асандж, плащала секретна служба от еквадорската столица Кито. Договорът с нея бил прекратен, след като президентът Ленин Морено сменил левичаря Рафаел Кореа на поста през 2017 г.

Испанският вестник съобщава също, че двама депутати от германската партия "Левите" смятат да отидат в Лондон и да посетят Асандж в затвора заедно с испански евродепутат.

Британският вестник "Гардиън" публикува днес интервю с президента Морено, в което той отхвърля обвиненията на своя предшественик Рафаел Кореа, който го обвини в "престъпление, което човечеството никога няма да забрави" и описа Морено като "най-големия предател в еквадорската и латиноамериканската история".

"Ако да си предател, означава да защитаваш демокрацията, свободата на пресата, както и да разкриваш истината и корупцията на предишния режим, тогава той може да ме нарича, както си иска. Негово право е да изразява свободно мнението си", отвръща Морено в отговор на критиките на своя бивш политически съюзник.

Той отхвърля и твърдението на Кореа, че е изхвърлил Асандж от посолството като част от сделка, според която САЩ ще лобират за облекчаване на дълга на неговата страна.

Президентът казва, че е получил писмени уверения от британското правителство, че основните права на 47-годишния Асандж, който прекара 7 години в посолството, ще бъдат спазени и че той няма да бъде предаден на друга страна, визирайки САЩ, където го грози смъртна присъда.

Морено също така обвини Асандж, че редовно се е намесвал във вътрешните работи на други страни, като даде за пример публикуването в неговия сайт "Уикилийкс" на документи на Ватикана през януари 2019 г., с които е било нарушено "правото на личен живот".

"Гардиън" пише също, че анонимен сайт, вероятно свързан с "Уикилийкс", е публикувал твърдения, че братът на Морено имал офшорна компания, както и лични снимки на Морено и семейството му, което може да се възприема като кампания за дискредитиране на президента. Морено обаче отрича в интервюто си, че действията му срещу Асандж са предприети като отмъщение за тази кампания.

Отговор на тези обвинения на президента Морено даде една от адвокатките на Асандж – Дженифър Робинсън, в интервю за британския тв канал "Скай нюз".

Тя каза, че еквадорското правителство разпространява измислици, за да отклони вниманието от решението си да отнеме убежището на Асандж и да разреши арестуването му от британската полиция, повикана специално за целта в посолството.

"Мисля, че първото нещо, което трябва да се каже, е, че Еквадор през последните дни отправя някои възмутителни обвинения, за да оправдае един незаконен и извънреден акт, допускайки британската полиция в посолството", посочи адвокатката.

Според нея еквадорското правителство лъже за поведението на Асандж в посолството в Лондон, където той намери убежище през 2012 г. Според нея Асандж е преживял трудни дни, след като Морено дойде на власт в Еквадор през 2017 г.