Магистратите трябва да са независими, но не и недосегаеми, каза тази вечер във Варна президентът Румен Радев. По думите му новият закон за съдебната власт по никакъв начин не ограничава правата на магистратите.

Това, че ще декларират в кои организации членуват, не означава, че има забрана за това членство, а е в духа на прозрачност за практикуването на тази много важна професия, посочи президентът. Той каза още, че не смята, че в закона са заложени някакви привилегии за членовете на ВСС. 

За създаването на антикорупционен орган президентът посочи, че слуховете за договорка между него и премиера по приемането на закона не отговарят на истината. "Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт", каза Радев.

Той допълни, че с премиера нито са обсъждали, нито са решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство. Законопроектът в настоящия му вид - един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление, посочи президентът.

Според него е необходим нов единен независим орган, който да затвори цикъла "информациясигнал разследванеобвинение".

За ветото, наложено на закона за околната среда, Радев посочи, че никога не е бил против бързото изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при добра законова база, която не подкопава устоите на правовата държавата.

Президентът допълни, че вярва, че законодателят ще предостави такива условия, които да позволят и две съдебни инстанции, и спазването на ускорени срокове. Щом има приоритетни обекти, може да има и приоритетни решения на съда за тях, каза държавният глава, цитиран от БТА.

Във Варна той се включи в честванията на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на България.