Президентът и правителство сблъскаха позициите си заради доклада за състоянието на българската армия. В нея има 5500 незаети бройки.

В сряда правителството прие редактиран вариант на доклада за състоянието на армията, заключенията в който се разминават с тези на служебното правителство. То твърдеше, че армията може само частично да изпълнява задълженията си.

Според президента докладът на служебния кабинет е обективен, а редактираната версия е „напудрена” – това стана ясно от лекцията на държавния глава пред Военната академия, в която той предупреди военнослужещите, че модернизацията ще се забави и проблемите на армията ще се задълбочат.

Според военния министър Красимир Каракачанов, ако в доклада има заключение, че армията не може да се справя със задълженията си, това означава, че вината е на военните, а не на политиците, което щяло да е обидно за хората под пагон.

„Това, че болният ще си скъса диагнозата, не значи, че ще оздравее. Тук не говорим за вина, а за реална оценка за моментно състояние. Как трябва да се движим напред, ако не знаем какво е реалното състояние?”, попита президентът.

По повод предстоящия консултативен съвет за национална сигурност на тема „Антикорупция” следващия месец Радев обяви, че одобрява идеята той да назначава директора на звеното, което ще разследва корупцията.

Засега съгласието между президента и премиера е антикорупционният орган да е извън изпълнителната власт.