Политическа атака на два фронта от президента Румен Радев. Остри думи и към мнозинството в Народното събрание, гласувало вчера по казуса със Северна Македония, и към Кирил Петков заради интервюто пред британското издание "Гардиън" по темата дали изнасяме или не оръжия за Украйна.

По думите на Радев депутатите са гласували празен чек без срокове и гаранции.

Френското предложение за бъдещото еврочленство на Северна Македония можеше да бъде много по-успешно, смята президентът.

"Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в Конституцията. Факт е, че това бе прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френския президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си", коментира Радев.

Той отправи критики, че липсват механизми, срокове и критерии, които да бъдат спазвани от следващите правителства.

"Що се касае до гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, езика на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят", заяви още президентът.

Радев обясни, че няма как да разсекрети последното закрито заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата "Македония". Нещо, за което настояват от "Има такъв народ".

"Категорично настоявах македонските българи да се впишат в Конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговори за присъединяване. Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една - ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва когато то дойде чрез президента Макрон", каза Румен Радев.

По повод интервюто в британското издание "Гардиън", в което Кирил Петков заяви опасения, че България би станала "мека държава" при следващо служебно правителство, държавният глава отговори: "Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие."

Президентът беше в авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив по повод 110 години от първия боен полет на българската авиация.