Президентът Румен Радев ще приеме утре кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Срещата е от 17:00 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Утре ще стане окончателно ясно дали ще успее Асен Василев да състави ново правителство в рамките на този парламент, или ще върне мандата за кабинет. 

Все още не е ясно нищо около бъдещето на този парламент. Нито дали ще има ново правителство, нито какъв ще бъде съставът му, нито кой би го подкрепил.

И днес не стана ясно дали "Продължаваме промяната" са осигурили подкрепа за кабинета "Василев". 

Депутатите, които се отцепиха от ИТН, са получили програмата за управление на кабинета "Василев" късно снощи. Партиите, декларирали подкрепа за новия кабинет, не знаят дали утре Асен Василев ще представи на президента проект на правителство и кои ще бъдат министрите в него. 

В късния следобед Асен Василев заяви, че няма съществен прогрес по осигуряването на мнозинство. Ако до утре не бъде намерена подкрепа в парламента, кандидатът за премиер на ПП ще обяви предварително, че ще върне на президента празна папка.

Ако утре ПП върнат мандата, той ще бъде връчен на ГЕРБ, които ще го върнат веднага. Процедурата може да се случи още през почивните дни. 

Ако се стигне до връчване на трети мандат - ето какви биха били вариантите:

  • Президентът има право да избере една от останалите формации в НС, независимо от големината й. 
  • ДПС заявиха, че ако получат мандата: трудно би се съставило правителство в това НС, логичното са избори.
  • БСП казаха, че ако им бъде връчен 3 мандат, ще се опитат да съставят кабинет 
  • ИТН: ще преценят, ако се случи
  • "Демократична България": продължават да настояват правителство да се случи още с мандата на ПП
  • "Възраждане": ще върнат мандата, щом и ако президентът им го връчи.