Отхвърлянето на ветото върху мораториума за нови лекарства беше последвано и от политически реакции.

Президентът го нарече „цинично и брутално“ и се закани да върне и антикорупционния закон.

Според Румен Радев управляващите са напът да загубят човешкия си облик.

Вчера се посегна на последното – надеждата – каза той. – Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден на заседание на Министерския съвет в рамките на около час на масата се извадиха 740 млн. лева и се хвърлиха и изчезнаха. По критерии и механизми, които са неясни“.

Премиерът отговори от Брюксел, че готов да преразгледа мораториума, ако дадено лекарство се ползва в една трета от Евросъюза.

„Майка ми умря от рак и ние със сестра ми си продадохме каквото имахме, за да купуваме по 8000 долара молекула. Някакво свръхново лекарство и на втората седмица жената умря“, заяви той. И добави, че не иска да си играят със страховете на хората.

Радев ще наложи вето и на антикорупционния закон, след като депутатите решиха не президентът, а те да избират шефа на звеното. От ГЕРБ му отговориха, че е несериозно да се говори за вето при все още неприети изцяло текстове.

„Той не удря и по корумпиращите. Те пак ще захранват корупция. Но в същото време той може да е използван и като бухалка за разправяне с неудобните“, коментира Радев.

Президентът обвини властта и в дефицит на стратегическо мислене в сигурността и отбраната.

„С интерес чух и че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. Какви функции изпълняваше тя в периода 2009 – 2012? Има към 70 полета с много интересни функции“, каза той.

„Военно-транспортната авиация, за която сме накупили само хеликоптери, транспортни – 12 кугъра, три спартана... не искам да се вкарвам в тая тема. Конституцията ясно е казала – правителството носи своето“, отговори Борисов.

Темата за военните ни способности президентът се закани да повдигне и на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност.