Основният подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев е заплашвал живота на определени свидетели и е подкупвал други. Това каза пред съда шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Доказателствата били събрани още по време на разследването, допълниха от прокуратурата.

Според прокуратурата дискредитирането на свидетелите е част от защитната стратегия на Цветан Василев. Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че има иззети веществени доказателства с писмени указания да бъдат компрометирани конкретни свидетели.

„В съдебната фаза ще видим какво ще се събере и какво ще заявят свидетели. Но, свидетелски показания на досъдебната фаза в тази насока има, че са платени 200 хиляди лева, откъде са платени, от коя фирма, как е станала уговорката”, заяви Иван Гешев.

Защитата на Василев възрази.

„Доколкото разбрах от изказването на прокурор Гешев, той говори за писмени доказателства. Такива писмени доказателства не видях в делото”, каза Константин Симеонов.

Според обвинението втората тенденция в защитата на Василев е предаването на политически оттенък на делото.

„Той твърди, че е преследван политически. Целта на цялата тази негова защитна стратегия е да не бъде екстрадиран в България”, заяви Иван Гешев.

Но защитата отхвърли и тази теза, и обвини българската държава в политизиране на делото.

„Българската държава в лицето на нейните органи. Защото, ако върнете лентата назад, ще разберете как беше съборена КТБ, с активното участие на прокуратурата и следствието”, допълни Константин Симеонов.

Съдът не уважи искането на всички подсъдими да върне делото в прокуратурата. Сега защитата ще обжалва и процесът се отлага с още два месеца.