Китайски миди се срещат все по често в българските части на река Дунав. Азиатските нашественици могат да се видят в изобилие около дунавските острови. Все още не е ясно как са стигнали до нашите ширини.
„Този вид е дошъл по някакъв начин, засега неизвестен за тази географска ширина, от китайските сладководни водоеми - реки, езера и т.н. Като численост е взел много големи територии”, обясни директорът на Природонаучния музей в резервата „Сребърна" Росен Илиев.
Живеещите край реката обаче са забелязали, че когато водата стане по-топла, тази мида лесно умира. Те обаче забелязват и друго - изчезването на по-малката, традиционна дунавска мида.
Специалистите предупреждават речните миди да не се ядат. Като филтриращи организми, те са пълни с тежки метали, защото водите на Дунав са мръсни.