Национален протест на превозвачите. В София недоволните не бяха допуснати до центъра на града и сградата на Министерския съвет. От МВР обясниха за bTV, че причината за това е, че в града не могат да влизат тежкотоварни автомобили.

Превозвачите остават обидени на правителството и премиера Кирил Петков затова, че миналата седмица им показа вратата на кабинета си. Днес те поискаха оставката на транспортния министър Николай Събев заради това, че в първия ден на националния им протест никой не ги е потърсил, за да бъдат обсъдени техните искания, а именно намаляване цените на горивата и таксите.

Снимка: Ладислав Цветков

Превозвачите решиха, че ще останат на входа на София през цялата нощ, дотогава движението по „Цариградско шосе“ ще се осъществява в една лента. Утре в 9 ч. ще направят нов опит да достигнат до Министерски съвет и директно да отправят своите искания.

Как протече протестът в страната?

В София полицията не допусна простиращите с камиони и автобуси до Министерския съвет, а те блокира входа на столицата откъм АМ „Тракия“.

„Това е целта на министър Събев - да покаже ние колко сме безотговорни, не, няма да бъдем безотговорни“, заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

След като освободиха част от „Цариградско шосе“, поискаха оставката на транспортния министър. 

„Това е абсолютно безобразие, това е такава репресия, такъв натиск“, добави Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

В Пловдив регионалният министър Гроздан Караджов беше посрещнат с плакати с искане за оставка. Той остава непреклонен: новите ТОЛ такси остават.

"В случая с ТОЛ таксите – смятам, че това е правилното нещо, което трябва да се направи. Но в момента лично аз не обмислям оставка", заяви Караджов.

Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи заяви, че две трети от малките фирми са с просрочени плащания към горивата.

„Нямат пари да си платят горивата, въпрос на време е да спре, а спре ли транспорта, както сами виждате, скъпите горива водят до скъп хляб, а без транспорт няма да има и хляб“, добави той.

В Бургас протестът премина с автошествие, но без блокади.

"Искаме да чуем министъра на транспорта и министъра на финансите категорично да кажат има ли държавата намерение да подпомага превозите до малките населени места и как ще го направи“, заяви Румен Христов от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Ще затваряме граници, ще спрем доставките на търговските вериги", добави Васил Михалев от Съюза на международните превозвачи.

Снимка: Ладислав Цветков

Хаос в двете платна на магистрала „Тракия“ предизвика шествието на ямболските превозвачи.

Протести и на ГКПП „Кулата“ и по АМ „Марица“, след  "Капитан Андреево". Там превозвачите разказаха, че заради протестът им е предизвикал засилени проверки.

„Има организирана наказателна акция на ДАИ срещу транспортни фирми, които изказват своето мнение“, заяви Красимир Сираков, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

В Русе камионите преминаха с 20 км в час по международното шосе до ГКПП „Дунав мост“. Недоволните затвориха и подстъпите към Варна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!