Жертвите на имотната мафия в столичния квартал „Люлин” вероятно ще останат без жилищата си, смята председателят на Нотариалната камара Димитър Танев. Групата, придобивала жилища с фалшиви завещания, беше разкрита от ГДБОП преди две седмици.

Така, например, апартамент в столичния квартал „Люлин 5” е бил собственост на възрастна дама, починала в началото на миналата година. С помощта на държавни служители и информацията от тях, имотната мафия оформя нужните документи, придобива жилището и го обявява за продажба.

На обявата попада Албена Христова. Прави оглед и решава, че това е техният дом. Семейството тегли кредит и плаща за жилището 40 хиляди евро. От нас научават, че апартаментът им е обект на измама. В шок са.

Снимка: bTV

Нотариусът няма нито правото, нито задължението да проверява автентичността на завещанията. те имат голяма юридическа сила. И тъй като схемата е разкрита и става въпрос за фалшиво завещание, то сделката има изначална нищожност и собствениците ще останат без имотите си.

„Завещанието  едностранна сделка и след като няма сделка няма и да има права за тези купувачи, те ще загубят правата си над имота”, обяснява Димитър Танев. Кой обаче да върне парите? „Няма кой да им ги възстанови, освен измамниците, няма продажба, тъй като не са били собственици”.

Снимка: bTV

Борбата на потърпевшите тепърва започва. В опит да спасят дома си. В който са вложили всичко.

Разследването на Мариета Николаева за имотната мафия гледайте утре в bTV Репортерите.