Престъпната група за трафик на жени на кмета на село Тъжа Цвятко Балабуров остава в ареста. В нея, освен кмета, има 8 мъже.

В съдебната зала стана ясно, че от деветимата на двама са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция” още след изтичане на 24-часовото им задържане. Останалите 7 остават в ареста, реши тази вечер Спецсъдът.

Всеки един от обвиняемите има право да обжалва своята мярка за отклонение и тя да се гледа след седмица от Апелативния специализиран съд.

Групата беше разбита от ГДБОП. Всеки от членовете й е имал определени функции – някои са се занимавали с намирането на момичетата, някои са отговаряли за събирането на парите, имало е мъже, които са превозвали жените до определени адреси.

Всичко започва от вестник. Обявите от последните страници подсещат кмета как да организира престъплението. Лесно си намира помагачи и един бар в София, разказаха  от прокуратурата.

Част от момичетата са работели в бар като сервитьорки, но при повикване са изпълнявали и други услуги.

Само на 15 метра по нататък в центъра на София е първата къща, в която са обслужвани клиентите, твърди прокуратурата. На обяд там няма никой, установи нашият екип. Схемата била лесна – всички 9 мъже са давали на момичетата високолихвени кредити, които те не са успявали да върнат.

„И винаги, във всеки един момент се е получавало така, че те дължат пари на организаторите на престъпната дейност и по този начин са оставали в зависимост от тях, така че са изпълнявали услугите, към които са били склонявани”, обясни Стоян Темелакиев.

На съседния ъгъл е била другата къща, наета от кмета и групата. Жените, които са на различна възраст, не са използвани едновременно. Балабуров и преди е задържан със същото обвинение, през 2015 г.

Хората в Тъжа виждат рядко кмета, но го харесват.

Балабуров е от партия „Народен съюз” и е спечелил изборите с 85% мнозинство.