Разбиха престъпна група, предлагала имотни облаги срещу гласуване за определена партия или коалиция на изборите на 4 април, съобщиха на брифинг от прокуратурата. За разкриването й е съдействал защитен свидетел.

В Софийска градска прокуратура (СГП) са образувани четири досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите. Един от участниците в групата е кандидат за народен представител и е бил с имунитет към момента на извършване на деянието.

Организаторът на групата е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, потвърдена на две инстанции. Двама от участниците също са с мерки „задържане под стража“, потвърдени на две инстанции. Третият участник е с мярка „подписка“.

Иззети са телефони и компютри, на които предстои да бъде назначена техническа експертиза.

Участниците в групата

Първоначално делото е образувано и водено от Районната прокуратура в Пловдив. В хода са събрани данни и за участие на лице с имунитет, а именно кандидат за народен представител. На това основание делото е изпратено в Софийска градска прокуратура (СГП), обясни говорителят й Антоанета Панчева.

Установено е, че групата е действала на територията на цялата страна в периода от 6 февруари до датата на провеждане на изборите – 4 април. На върха на пирамидата е бил организаторът, който е собственик на четири търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метанстанция и кабелна телевизия. Той е поддържал непрекъсната връзка с "неформален лидер на партия" чрез телефон, онлайн приложения и видеовръзка. Комуникацията между самите участници е била чрез предварително купени мобилни телефони и SIM карти. 

Организаторът е провел множество конспиративни срещи с цел координация на дейността между останалите. Някои от тях са били в София, Пловдив, Карлово и Петрич. Освен кандидата за народен представител, другият участник в групата, срещу когото е повдигнато обвинение, е бивш кандидат за евродепутат, бивш зам.-кмет на община и настоящ общински съветник в същата община. Третият е "лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население", обясни Панчева.

Финансирането 

То се е осъществявало от лице, което към настоящия момент пребивава на територията на страна извън ЕС. Парите от територията на тази страна е следвало да бъдат изпращани на територията на Турция. Оттам е трябвало да бъдат транспортирани до България чрез т. нар. „мулета“.

След като организаторът получава парите е трябвало да ги разпредели между всички участници. Те от своя страна е трябвало да ги раздават на лица, които е трябвало да набират други лица, намиращи гласоподаватели, или конкретно на лица, които са обещали да гласуват за тази политическа партия.

"Индийска нишка"

Участниците в групата работели по няколко схеми. Първата е – членовете на групата издирвали и установявали връзка с влиятелни лица на местно ниво в райони предимно с ромско население. На тях са обещавани пари, за да осигурят гласоподаватели за посочената партия. В различни райони на страната са предлагани различни суми. В някои от населените места цената на глас е достигала 80 лв., а в други е предлагана сума от 20-30 лв.

В деня на вота гласуването е следвало да се осъществи чрез т.нар. „индианска нишка“. Гласоподавателят пускал в урната попълнена бюлетина, а празната, която взима от член на СИК, предавал на застъпника, който от своя страна е попълвал и е предавал на следващия гласоподавател.

Корпоративна схема

Участниците в групата са издирвали и установявали връзки и със собственици или управители на търговски дружества, на които обещавали пари или услуги, за да уговорят своите служители да гласуват за посочената политическа партия.

Има доказателства, че собственик на търговско дружество, притежаващо завод за перилни препарати в Пловдив, се е срещал с член на престъпната група. Обещавана му е парична сума, както и съдействие при бъдещо кандидатстване по европрограми. Има и доказателства за това, че ръководителят на групата лично е финансирал издаването на документи за самоличност на част от работниците в този завод с обещание те да гласуват за дадената партия.

Схема със застъпници

Третата схема е чрез самите застъпници в изборния ден.

Давани са допълнително по 100 лв., а застъпникът от своя страна е трябвало да отведе до урните поне по трима гласоподаватели.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!