В последните две години по един осъден на ден успява да избяга от българското правосъдие.

821 души с присъди са успели да избягат от наказанието си в периода януари 2015 – януари 2017 г., сочат данни на МВР, предоставени на bTV. Открити след издирване и на територията на други държави са 471 – тоест около половината от бегълците остават на свобода.

Знакови случаи

Пламен Галев и Ангел Христов (Братя Галеви) – осъдени за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Обвинени са и за пране на пари. На 9 май 2012 г. са обявени за издирване.

Снимка: bTV

През 2009 г. двамата се кандидатираха за депутати и се оказа, че имат имунитет като кандидати за народни представители. Тогава са пуснати от ареста на Софийския затвор и после изчезват.

Йосиф Йосифов (Йоско Костинбродския) – осъден на 17 г. затвор за опит за убийство на Киро Японеца. Обявен е за издирване на 5 март 2014 г. Присъдата идва, след като е изчезнал.

Снимка: bTV

Илиян Тодоров – осъден е на доживотен затвор за убийството пред дискотека „Соло” на Кирил Въжаров и Васил Александров. Издирван е от 10 декември 2013 г.

Снимка: bTV

На 24 юли Фарук Бекташ убива на място Таня и Бойко Бойкови край Драгоман. Семейството пътува към Австрия с мотора си, когато турският гражданин влиза в насрещното със 120 км/час и ги отнася.

Бекташ е задържан. Повдигат му обвинения за убийство по непредпазливост. Въпреки предупрежденията, че вероятно ще изчезне от страната, съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд го пуска с мярка домашен арест в нает предния ден апартамент. На 31 юли властите признават, че Фарук Бекташ е изягал.

Следват протести на приятели на убитото семейство... но Бекташ все още е в неизвестност.

Възмездие чака и семейството на 18-годишната Антоанета Димитрова. Момичето беше прегазено преди 3 години на пешеходна пътека в Бургас от бизнесмена Атанас Щерев – тогава директор на общинско предприятие. Веднага след инцидента се укрива в Германия.

Какви мерки трябва да се вземат

По данни на бившия правосъден министър и адвокат по делото „Соло” Антон Станков всеки втори осъден или 20% от хората с присъди успяват да си скрият от правосъдието. Според него трябва да се работи по обезпечаване на мерките за неотклонение, за по-добър граничен контрол и международно сътрудничество.

Вижте повече във видеото: