Пресечен е контрабанден канал за пестициди на МП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция „Митници”.

Задържани са 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха установени от митническите служители на 23 септември г. при проверка на МП „Капитан Андреево“.

Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестициди да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а 3 в периода от юни до август 2021 г., като петнайсетият превоз е бил задържан.

В него е имало 21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита за над 321 000 лева. За задържаната доставка е образувано досъдебно производство.

При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство, доставян е сходен обем стока, описана като „перилни препарати, омекотители и памперси“, от изпращач в Турция за получател - юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически контрол от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

Последната доставка е задържана на МП „Капитан Андреево“ за щателна митническа проверка.