"Разширението на газохранилището „Чирен“ е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара. То ще даде възможност да съхраняваме огромни количества природен газ, доставен на конкурентни цени."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентната церемонията за сключване на договора за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище „Чирен“, които са част от проект за разширяване капацитета на газохранилището, информират от правителствената пресслужба. 

А изградената до момента инфраструктура ни дава възможност да транспортираме този газ във всички посоки. Всичко това ще носи печалба на държавата, то е 100% собственост на България, добави той.

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лв. беше сключен между представители на „Булгартрансгаз“ и на изпълнителя „ПГХ ЧИРЕН-ИНЖЕНЕРИНГ" ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България.

В рамките на следващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да изработи инвестиционният проект за изграждането на надземната част за разширението на газохранилището, която включва: нова компресорна станция с прилежащи съоръжения, газо-измервателно съоръжение, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др.

„От днес започваме да следим сроковете, неотстъпчиви сме, в България се строи на пълни обороти“, категоричен беше премиерът Борисов.

Представителите на изпълнителя – Бенджамин Бекер от  германската компания „DIAG Industries GmbH“ и Петер Пеник от словашката „GasOil Technology“ се включиха чрез видеоконферентна връзка  и отбелязаха значението на днешния договор.

Разширението на ПГХ „Чирен“ има за цел да бъде увеличен капацитетът за съхранение от 550 млн. м3 на 1 млрд. м3 и капацитетите за добив и нагнетяване от 3.5-4 млн. м3 дневно до 8-10 млн. м3 дневно, което е 60% от пиковото национално потребление.

Планира се изграждането на всички съоръжения да завърши до средата на 2024 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!