Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите Теменужка Петкова, Владислав Горанов и Томислав Дончев да предоставят цялата информация за сделката за ЧЕЗ на новосъздадената парламентарна анкетна комисия, която ще я проверява.

Той отново отрече да има нещо общо със сделката.

„Подкрепихме анкетната комисия в Парламента, така че да се извади всичко през годините. Защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам. Довчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам (...) Ние не сме пречели на никого, а сме искали енергоразпределителните дружества да си спазват договорите и ангажиментите. Вследствие на което сме пращали проверки на всичките, и на трите енергоразпределителни дружества, има наказания включително. Нека това да се занесе в Парламента, да се покаже. Не става въпрос за харесване и нехаресване, а за изпълняване на ангажимент. Аутсорсването на дейностите им през годините за какви пари ставаше въпрос, за това, че не влагаха достатъчно в електропреносната и разпределителна система. Нека в Парламента всичко да стане ясно“, каза Борисов в началото на правителственото заседание.

В интервю за bTV вчера председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачес каза, че напрежението, свързано с премиера, е сред причините компанията да продаде бизнеса си в България.

„От ръководството на ЧЕЗ, това което казаха вчера, разбрах, че единствения незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тая сделка. Оттук нататък, Дончев, Горанов, Петкова, направете с юристите на своите министерства много ясен план и стратегия и да се отработи, за да може тази манипулация на обществото най-сетне да се премахне“, заръча Борисов.

Междувременно „Инерком” обяви, че е внесла документите за одобрение на сделката от Комисията за защита на конкуренцията.