Служебното правителство има конкретни задължения по Конституция и се опитва да бъде близо до хората, то не се занимава с предизборна реторика като тази за разпити, репресии и „изчегъртване“. Това подчерта пред журналисти министър-председателят Стефан Янев в отговор на последните изявления на бившите управляващи от ГЕРБ, според които кабинетът действа реваншистки.

„Не мога да коментира кой какво е казал, не бих казал, че имам време да следя медийната среда. По отношение на това дали ще има разпити, репресии, изчегъртване, реваншизъм, мисля че сме отговаряли многократно на тези неща – служебният кабинет знаете какви са му правомощията. Опитваме се да бъдем близо до хората, да влизам в чисто предизборна полемика кой кога и къде ще бъде разпитван е несериозно“, категоричен беше той.

По отношение на разследването на авиокатастрофата с МиГ-29 над Черно море, Стефан Янев посочи, че разследването върви в две посоки и при намирането на конкретни факти и данни, те ще бъдат оповестени.

Помощ за Лом

Премиерът пристигна в дунавския град, след като преди дни мощна буря предизвика наводнение с големи материални щети. Кметът на Лом призна, че все още не е изчислена точната стойност на пораженията по инфраструктурата.

Янев посочи, че на общината ще се помогне през Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, а участъците от републиканската пътна мрежа ще бъдат ремонтирани от АПИ.

Снимка: Рени Христова

Лом все още няма работещ воден цикъл, няма и пречиствателна станция. „Ситуацията не е само патова, но може да се характеризира като омагьосан кръг. Преди близо 20 г. е имало проект за пречиствателна станция, който не е реализиран. Сега дори и кметът да има пари за канализация, не може да я прави, защото няма пречиствателна станция. Така град на брега на Дунава без пречиствателна станция вкарва държавата в наказателна процедура“, обясни премиерът.

Той е поставил задача за решаване на този проблем, но призна, че това няма как да стане бързо.