Докато мораториумът е в сила, битовите потребители няма да плащат по-високи сметки за ток, а заради мерките за финансова подкрепа на ЕРП дружествата, очакваме когато мораториумът падне, да няма шоково поскъпване. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Бизнесът през януари ще получи до 250 лв. подпомагане за мегаватчас, реши днес правителството. Петков обясни, че през февруари малките фирми ще платят чувствително по-ниски сметки.

По отношение на компенсациите за битовите потребители на газ енергийният министър Александър Николов подчерта, че гражданите няма да се наложи да обикалят министерства и ведомства. Компенсациите ще бъдат включени във фактурите, като целта е ресурсът възможно най-бързо да се върне в обществото и бизнеса.

Подпомагането ще остане и през февруари и март, като се очакват цените на газа, за да се дадат конкретни параметри.

За индустрията газова подкрепа на този етап не се предвижда. Министърът обясни, че експортно ориентираните предприятия у нас купуват газ на цени, по-високи от тези, които се налага да плащат конкурентите им в Европа и не е правилно да се насочва допълнителен ресурс към тях. Освен това запазването на 140 млн. в обществото за отопление се връща в бизнеса чрез консумация, отбеляза Александър Николов.

Язовири в риск

Всички министерства, които притежават водоеми, се обединяват в работна група, за да се гарантира сигурността на язовирите, съобщи Кирил Петков.

По думите му до момента „всяко министерство се е спасявало поотделно“ и „в момента е абсолютна бъркотия“, а това поставя населението в риск.

Като пример за проблемен язовир той посочи втория по големина у нас – „Огоста“, за който „има индикации“, че може да се окаже в критично състояние, ако не се вземат мерки в следващите няколко месеца.

Петков отбеляза и че близо 600-те милиона лева от ДКК, дадени за ремонти на язовири по времето на кабинета „Борисов 3“, ги няма, а не е ясно как се извършва работата по водоемите и как са подбирани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!