Волята на премиера по темата за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек. Това обяви социалният министър Бисер Петков след извънредна среща при Бойко Борисов заради напрежението около новата формула за изчисляване на парите за старост.

Петков уточни, че с експертите ще бъде продължен разговорът, за да се изпълни поръчението на премиера. 
Вицепремиерът Томислав Дончев също увери, че няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер. Дончев обяви, че правителството търси 53 млн. лв., за да осигури Великденски добавки. Вероятно решението ще бъде взето още тази седмица.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов уточни, че на бъдещите пенсионери ще бъдат изчислени пенсиите по двете формули – по старата и по новата, и за всеки случай ще се прецени по коя формула човек ще получи по-висока пенсия, като ще се гарантира по-благоприятния размер. Това ще стане с компенсационни механизми за допълване на разликата. Вероятно предстоят законодателни реформи.

От тази година влизат в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година.

Причината е, че т. нар.  „индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин.

Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г.  Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега.