Премиерът Бойко Борисов е твърдо решен да пребори бюрокрацията. Той е поставил ясни задачи на министрите и плаши с уволнения, ако не постигнат конкретни резултати.

Очаква до няколко седмици да има ефект и опашките в държавните учреждения да секнат.

Борисов призна, че получава десетки сигнали в социалните мрежи от граждани, които са принудени да чакат на опашки с часове. За всякакви държавни услуги.

„КАТ, кадастър, Агенцията по вписвания, общините, консулските служби – просто безхаберие на високопоставени длъжностни лица“, избори той.

На въпрос дали става въпрос за мързел, Борисов отговори: „Не, това е от години. Просто не мога да си обясня това спокойствие – да гледаш как хората висят по опашки, нервират се, тормозят се“.

Премиерът очаква конкретни мерки и ясен резултат до няколко седмици. Иначе плаши с уволнения.    

„Всичко живо в министерствата и агенциите или ще работи в полза на гражданина и бизнеса, или ще си ходи… войната ще е голяма, но ще надделеем. Всеки министър всеки ден трябва да започва деня с това какво е направил в неговото министерство по тази тема. И ако не го оправи, първо ще се разделим с тях“, заяви Борисов.

Най-тромави са процедурите в МВР. Плановете са услугите там да станат изцяло онлайн.

В събота, на извънредно съвещание в МВР, бяха набелязани спешни мерки за намаляване на административната тежест в КАТ.

По-рано днес от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че по разпореждане на министър Екатерина Захариева, след разговор с Борисов, в консулската служба в Лондон ще бъдат командировани допълнително служители, за да се осигури по-бързото обслужване на българските граждани в Обединеното кралство. Причината са разпространените снимки на чакащи пред посолството български граждани. Те илюстрират изключително високото натоварване на консулската служба през летния сезон, се казва в съобщението.