Премиерът инспектира новоизграждащо се съоръжение по газопровода „Балкански поток“.

Бойко Борисов посети новата площадка на компресорна станция Расово. Целта на станцията е да се повиши налягането на синьото гориво за транспортирането му до нашите съседи.

Станция в Расово е стри комперсорни агрегата, които повишават налягането на синьото гориво при транспорта му до нашите съседи.

Инспектирането премиерът излъчи отново на живо на страницата си във „Фейсбук“.

„Хубаво е да знаят хората, че газопреносната ни система е абсолютно модернизирана и реверсивна с най- добрите компресори. По този начин освен диверсификацията в самата България да докарваме газ от всякъде създаваме възможност на българския бизнес и потребител да си достави газ, откъдето си пожелае“, каза премиерът Бойко Борисов.

Очаква се строително-монтажните работи на бъдещата площадка на „Расово“ да приключат през месец декември. На площадката освен трите газотурбокопресорни агрегата ще бъдат разположени също административна сграда, производствени и обслужващи сгради.

Общата стойност на договора за проектиране, доставка и изграждане на двете компресорни станции възлиза на близо 180 млн. евро.

По-късно премиерът посети газовото хранилище „Чирен“. Инвестират се 500 милиона лева за удвояване на капацитета му, съобщи той. По проекта се очаква финансиране от инициативата "Три морета".

Инвестицията ще се възвръща от такса на фирмите, които искат да го ползват. Капацитетът на „Чирен“ за съхранение на газ ще бъде удвоен до 1 милиард и 100 млн. куб. метра. Хранилището е единственото в България.