Премиерът Бойко Борисов инспектира заедно с министъра на икономиката Лъчезар Борисов строежа на столичния Околовръстен път. Обиколката започна от новопостроения мост над Лозен. 

Снимка: btvnovinite.bg

На 7 септември ще пуснем движението по Южната дъга на София, каза премиерът по време на проверката на строителните дейности.

Участъкът се разширява в две платна с по три ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, две локални платна и тротоари.

С новото трасе на Софийския околовръстен път ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще се улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. и е от републиканския бюджет.

В профила си във Фейсбук Борисов показа на живо инспекцията. 

„Когато го пуснем, София ще започне да диша”, коментира премиерът. "За 2 минути ще се стига от "Младост" до магистрала "Тракия". Мостът над Искъра е готов", каза още Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Направили сме така движението, че да не затворим целия участък и да се получи тапа. Тази част е с ново водоснабдяване, канализация, осветление. За 30 дни могат да се видят промени", каза премиерът за моста до Лозен.

Премиерът отбеляза, че и икономическите, и финансовите мерки в подкрепа на бизнеса по време на кризата с коронавируса, продължават да работят. 

"Пак продължаваме най-добре в Европа да управляваме пандемията. Без да усещат хората психическо натоварване - всичко работи, няма един сектор, който да не работи в момента, за разлика от Европа. И показателите са ни пак от най-добрите", заяви той. Борисов припомни, че продължава спадът на икономиката в световен мащаб и предстоят най-тежките месеци.