Премиерът Бойко Борисов заминава днес на посещение в Туркменистан, където ще

участва в Първия каспийски икономически форум в националната туристическа зона „Аваза”, съобщи правителствената пресслужба.

Форумът ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации. 

Фокус на дискусиите в „Аваза“ ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти.

По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците.

Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана – 12 август, когато е Денят на Каспийско море.

В „Аваза“ Борисов ще има двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, както и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни. Ще бъдат подписани двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в „Аваза“.

В делегацията, водена от  българския премиер, ще бъдат министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, министърът на транспорта Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова