Научих за казуса за канадското гражданство заедно с много от нашите сънародници, когато темата беше повдигната публично през лятото. Това призна премиерът Стефан Янев по отношение на сюжета с двойното гражданство на бившия му икономически министър Кирил Петков, за когото КС се произнесе, че е назначен в противоречие с Конституцията.

„Няма да коментирам решенията на КС, но мога да коментирам, че когато се произнася Конституционният съд, това е произнасяне от името на Конституцията и законите на България. Като български граждани сме задължени да спазваме законите. Бих казал, че работихме добре (с Кирил Петков), като човек нямам забележки – това е един относително млад човек с бъдеще… С тази уговорка – да спазва Конституцията и законите, ако не е разбрал какво се е случило в даден момент на тази процедура“, заяви министър-председателят в отговор на въпросите на граждани.

По думите му вече е готов анализ на Министерския съвет и на правосъдното ведомство, според който актовете на правителството не са застрашени, но „някои от неговите индивидуални решения биха могли да бъдат атакувани във ВАС“.

„В момента сме в предизборна обстановка, вероятно ще се намерят заинтересовани страни“, отбеляза Янев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!