Над 1 млрд. е вложила България в инициативата за сътрудничество „Три морета“. Това каза днес в изявление пред журналисти в Александруполис министър-председателят Бойко Борисов.

Той избори някои от ключовите за страната проекти в последните години.

„Интерконекторът с Гърция – веднъж 500 милиона. Съдружието ни с 20% в терминала за втечнен газ – 30 млн. Новите самолети са също в инициативата за общата европейска отбрана. (…) С новия компресор горе на сръбската граница ние може да пробутаме по „Балкански поток“ над 20 млрд. куб метра газ. (…) Имаме от нашата съсобственост в Александруполис – и тя е реална, пренасяме газ, взимаме такси, вложенията са изцяло български. ЖП линията, магистрала „Струма“, това което днес говорим от Александруполис да отидем до магистрала „Марица“ – всичко това е в инициативата „Три морета“. Всичко е с български пари, ние вече сме ги вложили. (…) Присъединяването на коридорите 4, 8, 10, вертикалите. (…) Ще направим за 100 млн. – 200 млн. третият мост в Силистра. Няма да чакаме някой да ни дава пари, защото е важно за нас. Нашият вклад за север-юг е трети мост плюс интерконеткор за газ. Исцяло български с близо милиард и нагоре“, каза премиерът.

Тол таксите

Вчера от БСП обявиха, че са внесли в Народното събрание искане за изслушване на министър-председателя във връзка с тол системата и определиха въвеждането ѝ като провал.

Днес Борисов отговори, че е готов да се яви: „Аз не се занимавам с тол такси, но ме викат да ме питат. Срещнахме се, казахме – най-лесното решение е махам утре винетки, тол такси. Това е най-сигурният начин, след като така поставят въпроса, че тези другите партии не се готвят да управляват. Ние няма да можем да удържим по милиард, милиард и половина плюс ново строителство без тези такси“.