Започна преместването на украинските бежанци, които се намират в хотели по морето. По последни данни на Агенцията за бежанците, от 100 хиляди украинци у нас - там се намират 60 хиляди души. До края на месеца 35 000 хиляди предстои да бъдат преместени в държавни бази. 

Още, когато се настаняваха, бежанците от Украйна подписаха декларация, че на 31 май вече трябва да са напуснали хотелите заради започващия туристически сезон. 

„Повечето хора ще бъдат насочени към северозападен, южен, централен и различните райони. Току-що се връщам от среща с регионалната структура на Министерството на транспорта, БДЖ, коментирахме влакови композиции, извънредни, допълнителни вагони“, каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. 

Досега държавата плащаше на хотелиерите по 40 лв. на бежанец. Сега във второто издание на програмата пак ще плаща, но по 15 лева.

„За нас това е една инвестиция, така да кажем, тъй като петнайсетте лева няма да ни покрият разходите, в това, че някои от тях, аз не мисля, че голяма част, но все пак се надявам повече да станат наши колеги за тая година, може би и за следващи години“, заяви хотелиерът Веселин Данев.

Снимка: БГНЕС

Той подслони 7000 бежанци в хотелите си в "Слънчев бряг" и "Златни пясъци". Сега обучава онези от тях, които искат да работят като сервитьори и обслужващ персонал в туризма.

Проверка на Агенцията за бежанците показва, че не малка част от украинците вече са си намерили работа в хотелите по морето. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!