Преместването на Фонда за лечение на деца в Здравната каса може да ощети най-малките пациенти. Затова предупреждават родители и неправителствени организации. Промените ще влязат в сила, ако бъдат приети от депутатите в Закона за бюджет на Здравната каса.

Даниел е на 15 години и от толкова се бори за живота си. Има вродена аномалия, която уврежда бъбреците му.

Преди 6 месеца Даниел е опериран във Франция. Здравето му се стабилизира и прогнозата е, че ще живее пълноценно.

"Фондът като ни одобри, пое абсолютно всичко, всички разходи – самолети билети, престоят в болницата, консултациите с професора, преводач”, заяви майка му Аника Тодорова.

Предстоят контролни прегледи, за които Фондът трябва да плати. Аника се пита дали това ще е възможно.

Според предложението решенията за лечение на деца вече ще се взимат в сградата на Здравната каса. Все още не е ясно дали сегашният ред ще се запази.

От здравното министерство уверяват, че децата няма да пострадат. Бивши и настоящи членове на Обществения съвет обаче питат как лечението ще бъде уредено.

„В момента Касата не търси оферти, хората сами следва да осигуряват тези оферти, т.е. да общуват и да си правят контакти с клиники, също така Касата не покрива органни трансплантации”, обясни Красимира Величкова.

Сега Фондът плаща и за скъпи лекарства, които не са по Каса.

„На днешното заседаниe сме разгледали 13 деца само за медикаменти, които от 1 януари, ако Фондът мине към Касата, т.е. ако се закрие, тези деца ще умрат”, каза Пенка Георгиева.

Родителите се надяват страховете им да не се оправдаят. Последна дума имат депутатите.