Нови размери и преизчисление на пенсиите от утре, което ще ги вдигне средно със 73 лева.

Всяка година осигурителен стаж вече ще "тежи" повече в пенсионната формула, т.е. ще води до по-висок размер на пенсията.

Минималната за стаж и възраст става от 300 на 370 лева. Максималната - от 1440 на 1500 лева. Социалната пенсия за старост също е с нов, по-висок размер, от утре тя ще е 170 лева.

От януари възрастните ще получават 60 лева COVID добавка на месец вместо досегашната от 120 лева.

А ако са ваксинирани - ще получат и еднократно 75 лева. Така възрастен на минималната пенсия с COVID добавката ще получава общо 430 лева на месец.

Ако е имунизиран, следващия месец ще получи и еднократния бонус, което означава, че ще има един месец, в който НОИ ще му изплати общо 505 лева.

81-годишната Стефка Каменова от село Царевец е на минималната пенсия. Получава и вдовишка добавка, и COVID бонус. Така месечният й доход сега е 520 лева.

"Аз икономично живея, тук си произвеждам някои неща, домати, пипер". Плащам си сметките, давам и на внуците по някой лев за рождените дни", каза Стефка Каменова.

Пенсиите с фиксиран размер като минималната и максималната се увеличават.

Всички, свързани с трудова дейност, се преизчисляват -  всяка година осигурителен стаж вече ще "тежи" с 1,3 вместо с досегашните 1,2 в пенсионната формула.

За хората, които са работили при първа и втора категория труд, има особеност.
При пенсиониране техният стаж се превръща в такъв от трета категория като се дава "бонус" от допълнителен стаж. Този "бонус" ще си остане със старата жест.

"Само реално отработените години в календарно време, т.нар. стаж без превръщане, ще бъдат умножени по новата тежест“, обясни Любомира Язаджиева, НОИ.

Промените ще се усетят още с януарската пенсия.

"Разликата, която ще се получи за декември месец, за този период от една седмица до края на годината, ще бъде изплатена с новия размер на януарските пенсии", добави Язаджиев.

От януари ще се изплаща месечна COVID добавка от 60-ет лева вместо досегашната от 120.

"В никакъв случай преизчислената пенсия плюс COVID добавките няма да бъде по-ниско от това, което са получавали до момента", каза Георги Гьоков, министър на труда и соц. политика

В момента правителството търси решение как пенсиите да не намалеят, когато COVID добавката отпадне.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!