Енергетиката събра експерти от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ в едната от първите консултации за съставяне на нов кабинет. Търсят се общи теми и приоритети, които да залегнат в коалиционно споразумение.

От всички партии за оптимисти за съставяне на правителство най-късно до Коледа или поне мнозинство, което да приеме бюджета за 2022 г.

Целта е всички наши коалиционни партньори да си кажат всички политики, да видим всички онези, за които сме съгласни и веднага да залегнат в коалиционното споразумение, а за тези, за които не сме съгласни, да проведем по-дълбок дебат, обясни преди началото на разговорите лидерът на ПП Кирил Петков.

Политическа воля за правителство има, призна и Любомир Каримански от ИТН. От партията му предлагат нов договор с Азербайджан с по-големи количества газ от бившата съветска република, като освен това заплатите на ръководителите на енергийните дружества трябва да зависят от резултатите им и трябва да се обмисли закриването на Българския енергиен холдинг.

Иван Хиновски предложи още продължаване на компенсациите за бизнеса, но и въвеждане на нови за общини, болници и социални заведения.

Корнелия Нинова от БСП подчерта, че левицата настоява за намаляване на ДДС на енергоносителите и помощ за домакиснтвата. Таско Ерменков конкретизира предложението: „Спешна подкрепа за домакинствата с доходи на и под линията на бедността с безплатна доставка на 200 КВтЧ енергия месечно – включително за пенсионери и безработни, ако КЕВР вдигне целите на регулирания пазар“.

Българската енергетика е тежко затънала в корупция в момента, подчерта Мартин Димитров от ДБ. „Ако това правителство, което ще го създаваме, не започне от там, нищо няма да се случи“, заяви той и даде пример с подписаната с „Газпром“ пътна карта за развитие на газопреносната мрежа, която по думите му никой не е виждал.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!