Пенсиите няма да бъдат намалени, след като отпадне добавката от 120 лв. в края на годината. Тя беше приета с актуализацията на бюджета като мярка срещу коронакризата.

За това се договориха на четвъртия ден от преговорите за бъдещо управление, „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Преговорите влизат в своя финална фаза. Днес по един от най-важните сектори - социална политика, четирите формации се договориха, че в следващата половин година ще има пълен анализ на пенсионната система, а от 1 януари пенсиите да не са по-ниски от тазгодишните.

Подкрепена беше и идеята минималната работна заплата да не се определя административно, а да е обвързана с размера на средната работна заплата.

Всички идеи обаче могат да се случат само, след като стане ясен бюджетът за догодина. 

При днешните преговори и четирите страни единодушно подкрепиха идеята, че от януари доходите на възрастните не трябва да намалеят, след като  отпадне добавката от 120 лв. Така че ще се търси вариант за актуализация на пенсиите с бюджета за догодина.

„Една социална придобивка първо дадена, после много трудно може да се отнеме“, коментира Емилия Масларова от БСП. 

„Пенсионерите няма да получават по-малко от това, което получават в момента, нека около това да се обединим“, заяви Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“.

Има и обединение около идеята да се криминализира плащането на заплати извън договорените. Заговори се и за по-лесен достъп на уязвимите групи до социални услуги.

В сектор туризъм има съгласие мярката 60 на 40 да действа за бизнеса, докато има криза. А Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ си спомни как е рекламирал страната ни като студент.

„Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата без да ви люти", разказа той.

Очаква се, ако преговорите вървят успешно, следващата седмица да има подписано коалиционно споразумение.