Втори ден продължава бунтът на енергетиците. Ресорният министър отиде на място при протестиращите, а премиерът ги покани на среща утре. Причина за недоволството е приетият от правителството план за справедлив преход.

Протестиращите и властта са разделени от двете страни на мантинелата на АМ „Тракия“. От страната на енергийния министър има много жандармерия той разговаря с протестиращите чрез високоговорител.

Те вече са стотици наредени са от другата страна на мантинелата и това, което се чува най-често е въпросът за териториалните планове, които според министъра са обсъждани повече от месец.

Протестиращите го нарекоха лъжец и казаха, че те са внесени в Брюксел на тъмно късно снощи. Освен това беше обсъждана и темата за компенсациите, която ще получи всеки от работещите в енергийния сектор, ако напусне.

Основното, което твърдят протестиращите е, че искат да запазят работните си места и сигурността в сектора. 

Цели семейства се включват в протеста, като Мариана и Борислав Димитрови. Съпругата работи в "Мини Марица изток", а мъжът ѝ- в ТЕЦ "Марица изток 2". Имат две деца и живеят в Стара Загора, но ако останат без работа, казват, че ще напуснат града.

"Чувствам се в момента, както нашите прадеди са били бежанци - да си зарежеш родното място, родния град и да потеглиш в неизвестна посока", казва Мариана Димитрова, служител в "Мини Марица изток".

"Аз съм на 2500 лева заплата чисто взимам, за какви заплати огромни говорят и трябва да храня четиричленно семейство", обясни Борислав Димитров, енергетик в ТЕЦ "Марица изток 2".

Според предложението на властта, ако напусне системата - Борислав може да получи до 90 000 лева накуп. Нито той, нито съпругата му обаче не вярват на обещанията. Не знаят какво друго биха могли да работят и искат да запазят местата си.

"15 000 души е загубата на работни места и 90 000 са непряко свързани с Марица Изток, тези семейства остават без поминък, ако сега не се намери някакво решение - тези хора ще избягат", смята Стоян Стоянов, председател на КТ "Подкрепа".

Протестиращите отказаха среща с енергийния министър, който отиде в ТЕЦ "Марица изток 2". След повече от три часа, пред администрацията там Румен Радев гарантира, че енергийната сигурност на страната е защитена.

Протестиращите извикаха министъра да отиде при тях на блокадата. Засиленото присъствие на полиция и жандармерия остава.