Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата "Граф Игнатиево" да започне в средата на тази година.

Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол за подготвеността на авиобазата за приемане на новите изтребители F-16.

„Извършват се необходимите процедури заедно с агенцията на НАТО по инвестициите. Там нещата вървят нормално и се надяваме около средата на годината да започне този ремонт, който ще бъде и основополагащ за всички останали, защото тогава авиобазата ще бъде затворена за използване, а наличните самолети ще бъдат предислоцирани на друго летище“, посочи Янев, цитиран от БТА.

В отговор на друго питане от "Възраждане" за използваните съвместно със САЩ военни бази у нас, Янев определи споразумението със САЩ, свързано с използването на съвместните съоръжения, като полезно за армията ни и нейната натренираност.

„От тази гледна точка не бих подкрепил отмяна на това споразумение, защото то е полезно за Българската армия“, каза министърът.

Стефан Янев посочи още, че от 2006 г., когато е подписано споразумението, не е имало случай, в който американските военнослужещи дори да са наближавали 2500 души.

Охраната на границата

200 000 лева са изразходвани от армията за охрана на границата. С актуализацията на бюджета бяха предвидени тези пари, информира Янев.

По отношение на дейностите, които МО извърши по подпомагане на МВР, по патрулирането на границата и възстановяването на разрушени участъци от оградата, натовареността на ангажиран личен състав варираше между 250-450 души.

„Имахме смесени патрули, както и логистична дейност в критични участъци. Доста обемна работа е свършена, защото поправихме и двете страни на оградата“, уточни военният министър.

Българската армия продължава да помага с 20 души, които извършват транспортни задачи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!