Синоптиците предупреждавата за силен вятър в почти цялата страна. Жълт код за потенциално опасно време е обявен в 25 области.

Кодът е в сила за Видин, Монтана, Враца, София, София - област, Перник, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

В деня, в който хората масово пътуват, времето няма да е много благосклонно. В събота снегът се поразтопи и със сутрешните отрицателни температури днес на места ще се образуват поледици.

През деня градусите отново ще са над нулата и термометрите ще показват от 1-2 градуса в североизточните райони до около 8-10 в южните. Вятърът обаче, след като през нощта ще се успокои, сутринта пак ще се усили.

Снимка: bTV

С този силен вятър след обяд ще започне да идва студен въздух и температурите бързо ще започнат да се понижават. Ще вали дъжд, в североизточните части сняг и в комбинация ще бъдат предпоставка отново да се образуват поледици.

Над планините пак ще започне да трупа сняг или поне над 1200 метра. Под тази височина валежите ще са от дъжд. Ще бъде и много ветровито.

Снимка: bTV

В следващите дни ще става все по-студено. От север ще продължи да идва сибирски студ и температурите чувствително ще се понижат. Ще превалява сняг – в понеделник над Западна България, а във вторник вече над цялата страна. Ще остане и доста ветровито.

В сряда облаците бързо ще се разотидат и ще направят път на слънцето. Температурите обаче ще продължат да се понижават и минималните отново ще паднат до минус 15 градуса. В четвъртък освен че ще е слънчево, вече и вятърът ще отслабне.

Снимка: bTV